Wat is courtage?

Wil je een huis kopen of verkopen, dan kom je al snel in aanraking met de term courtage. Wat is dit nu precies? Het gaat hierbij om de kosten die een makelaar in rekening brengt voor zijn of haar diensten. Hoe dit precies berekend wordt, kan per makelaarskantoor verschillen. Daarom is het goed om vooraf te informeren naar de courtage bij verschillende makelaardijen, zodat je uit kunt rekenen welk kantoor voor jou het voordeligst is. Staar je overigens niet alleen blind op de prijs, ook kwaliteit is van belang, dus soms kan het zeker goed zijn om voor een iets duurdere makelaardij te kiezen vanwege de kwaliteit die zij kunnen leveren.

Hoogte van de courtage

Voordat je een keus maakt uit de verschillende makelaarskantoren, wil je natuurlijk zicht hebben op de kosten. Maar het lastige is dat de courtage vaak geen vaststaand bedrag is. Bij veel kantoren wordt er gewerkt met percentages, dat wil zeggen dat zij voor hun diensten een percentage van de koop- of verkoopsom in rekening brengen. Hoe hoger de prijs, hoe hoger dus de makelaarskosten. Sommige kantoren kiezen bovendien voor een combinatie van een vast tarief met een percentage en dat maakt het vergelijken voor jou nog moeilijker. Het heeft voor jou bij verkoop van je woning wel een voordeel als makelaars hun courtage in procenten van de verkoopsom berekenen. Hoe hoger de verkoopprijs wordt, hoe meer de makelaar immers verdient. Daarom zullen ze bij onderhandelingen ook echt hun best doen om een hoog bedrag voor jou te behalen. De makelaarskosten liggen dan uiteraard ook wat hoger, maar met een hogere verkoopsom hou jij ook meer over. Er valt dus wel iets te zeggen voor dit systeem. Wil jij kopen of verkopen, dan wil je nu natuurlijk wel weten hoe hoog de courtage is bij welk kantoor. Hoe kom je hier achter?

Offertes opvragen

Waar het in verschillende sectoren gewoon is om tarieven op de website te plaatsen, is dit in de makelaardij eigenlijk niet het geval. Dat betekent dat als jij wilt weten wat voor courtage een bepaald kantoor in rekening brengt, je dit zelf op moet vragen. Wil jij meerdere makelaarskantoren met elkaar vergelijken, dan moet je dus meerdere offertes opvragen en dat is best veel werk. Gelukkig kan dit gemakkelijker, met de hulp van makelaarkosten.nl. Hier kun je met één aanvraag offertes opvragen van verschillende makelaars bij jou in de buurt. Dat maakt het vergelijken van hun courtage een stuk eenvoudiger. Daarnaast is deze website ook handig om meer te weten te komen over het kopen en verkopen van huizen, je vindt er bijvoorbeeld informatie over:

  • hoe je een huis uit een erfenis verkoopt
  • hoe jij je woning het beste kunt presenteren voor verkoop
  • waar je bij aankoop van een huis op moet letten
  • het verschil tussen NVM en niet NVM makelaars

Met andere woorden, als jij je graag in de materie verdiept voordat jij een huis koopt of verkoopt, dan is het goed om eens rond te kijken op makelaarkosten.nl. Je vindt hier veel informatie, ook over een onderwerp als courtage.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn