Waaruit bestaat silica gel?

Waaruit bestaat silica gel?Mijn dochter is een fan van zeewier, dat wordt geleverd in een overvloed aan verpakkingen die zakjes silica gel bevatten waarop staat “Do not Eat.” Ik vroeg me af waar silica goed voor is deed en hoe gevaarlijk het was en ik besloot het te onderzoeken. Het eerste wat ik vond, is dat silica een andere naam voor siliciumdioxide is, een molecuul dat bestaat uit één silicium en twee zuurstofatomen, een van de meest voorkomende elementen in de aardkorst. Zand is meestal siliciumdioxide en kwarts is een gebruikelijke kristalvorm ervan. Ook glas wordt ermee gemaakt. De zakjes silica gel in de verpakkingen met zeewier bevatten harde, kleine bolletjes. Technisch gezien is het een xerogel maar het wordt verkort tot gel. Verzending van producten kan allerlei atmosferische omstandigheden en temperatuurveranderingen veroorzaken. Vocht kan vele producten bederven of permanent beschadigen. Als een fles vitaminen bijvoorbeeld vochtdamp bevat en snel wordt afgekoeld, zou het condenserende vocht de pillen verpesten. Kleine zakjes met deze gel vind je in alles dat door overmatig vocht of condensatie kan aangetast worden.

Het nut van silica gel getest

siliciumdioxide is een droogmiddel dat 30 tot 40% van zijn gewicht in water kan absorberen. Watermoleculen hechten aan het oppervlak, dat adsorptie wordt genoemd. Als de gel eenmaal verzadigd is, kun je het vocht verwijderen en silica gel opnieuw gebruiken door het te verwarmen tot meer dan 150 graden Celsius. De gel bevat miljoenen kleine poriën die vocht kunnen adsorberen en vasthouden. Er zijn ook soorten silica gel die andere chemicaliën bevatten en van kleur veranderen als ze verzadigd zijn met vocht (zoals roze en blauw). De silicagels werken het best in een afgesloten verpakking en de korreltjes zelf bevinden zich in een ademend zakje en omdat deze zakjes voor heel wat andere dingen kunnen gebruikt worden, kun je ze bestellen bij Canadaco B.V. via de pagina droogzakjes.nl. Maar in het geval van de verpakkingen met zeewierpakket leek de zakjes silica gel van plastic te zijn, wat met uiteindelijk minder goed leek. Dus, ik teste het uit door de zakjes in water te dompelen. Het water leek niet door te dringen tot de silicagel, wat me deed afvragen hoe nuttig het eigenlijk is. Vervolgens heb ik het zeewier opnieuw verpakt in twee hersluitbare zakken. In een van de zakken heb ik een zakje silica gel gestopt en in de andere niet. Een dag later leken ze allebei nog goed, dus dat vertelde me niet zoveel. Tijdens mijn experimenten, kwam ik te weten dat als je de korreltjes silica volledig in water onderdompelt, ze een knallend geluid maken en dat sommigen uit elkaar vallen. Ik heb hier geen goede verklaring voor gevonden. Ik veronderstel dat de watermoleculen die de poriën vullen misschien op de een of andere manier kunnen resulteren in ongelijke druk in de korrel, dat met heel wat poriën kwetsbaar is voor breuken.

Is het gevaarlijk?

Hoewel de inhoud van een zakje in principe onschadelijk is, zou het een nogal onplezierige ervaring zijn om te trachten de silicakristallen te consumeren. Het enige doel van deze kleine korrels is het adsorberen van vocht. Als je een zakje per ongeluk in je mond zou geleegd hebben, zou het vocht geabsorbeerd worden in je mond. Dit geeft een geheel nieuwe en al te nauwkeurige betekenis van de uitdrukking “het hebben van een droge mond”. Als de silica gel in je mond is terechtgekomen, kun je een paar irritante bijwerkingen krijgen, zoals:

  • Droge ogen
  • Een geïrriteerd, droog gevoel in je keel
  • Verergerde, droge slijmvliezen en neusholte
  • Maagklachten
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn