Transitievergoeding belasting betalen?

Bent u recent ontslagen en heeft uw werknemer u een vaststellingsovereenkomst aangeboden? Het kan ook zijn dat u verwacht ontslagen te worden of dat u gewoon simpelweg meer informatie wil hebben over de zogenaamde transitievergoeding dat komt kijken bij een vaststellingsovereenkomst. Wanneer u in aanmerking komt kan het ook nog zijn dat u het recht heeft op een zogenaamde ontslagvergoeding. Dit wordt dan gezien als loon uit dienstbetrekking waardoor er inkomstenbelasting moet worden betaald. Transitievergoeding belasting gaan dus wel nog samen. Uiteindelijk is het wel vaak zo dat de ontslagvergoeding er hoger uitkomt nadat er is onderhandeld met een jurist.  Ook voor de vaststellingsovereenkomst in het algemeen is het een goed idee om een jurist in te schakelen. Dit kan worden gedaan bij het Juridisch Platform. 

Transitievergoeding belasting

Aangezien er transitievergoeding belasting is, kunt u zich misschien afvragen hoeveel transitievergoeding belasting u precies moet betalen in het huidige jaar, in 2020. Het is het geval dat u meer belasting moet betalen wanneer uw loon en ontslagvergoeding hoger is, maar er zijn een aantal voordelen waardoor u geen of minder belasting hoeft te betalen. Als AOW-gerechtigde hoeft er minder belasting te worden betaald voor de transitievergoeding belasting. Er geldt een drieschijvenstelsel in dit geval. 

  • Als u tot 34.712 duizend euro verdient, dan is uw transitievergoeding belasting tarief voor het jaar 2020 19,45 procent. In het volgend jaar, in 2021, is dit 19,20%. In dit geval valt u onder schijf 1.
  • U valt onder schijf 2 wanneer u een loon heeft van 34.712 euro tot en met 68.507 euro. Het belastingtarief voor het jaar 2020 is 37,35 procent en voor het jaar 2021 is dit 37,10 procent. 
  • Wanneer u meer loon krijgt dan 68.507 per jaar, dan is uw belasting tarief in 2020 49,50 procent en in 2021, het opeenvolgende jaar, is dit hetzelfde percentage. Als uw inkomen aansluit op dit geval, dan valt u onder schijf 3. 

Deze loonbelasting wordt al ingehouden van de ontslagvergoeding namens de werkgever. Deze overhandigt dan bij je ontslag ook een eindafrekening voor onder andere het transitievergoeding belasting. In dit document, de eindafrekening, staat een overzicht van posten waar u recht op heeft. Na de afdracht van alle belastingen, wordt dan uiteindelijk de netto ontslagvergoeding op de rekening gestort. 

Transitievergoeding belasting en vermogensbelasting

Wanneer u dan uiteindelijk uw ontslagvergoeding ontvangt zonder de transitievergoeding belasting, dan gaat uw totaal vermogen natuurlijk ook omhoog. Door het toevoegen van deze ontslagvergoeding kan het dan dus zijn dat u opeens vermogensbelasting moet betalen. Dit vermogen omvat onder meer het geld dat u heeft op uw spaar- en betaalrekening. Wanneer u alleenstaand bent en niet meer dan 30.846 euro heeft, dan hoeft u geen vermogensbelasting te betalen. Wanneer u van 30.846 tot en met 72.797 euro heeftt, dan moet u als alleenstaande 0,54 procent vermogensbelasting betalen. Dit wordt meer dan verdubbeld wanneer uw vermogen hoger is dan 72.797 euro en lager dan 1.005.527 euro. De vermogensbelasting is dan 1,27%. Voor een hoger vermogen als alleenstaande is het percentage 1,60%. 

Er komt dus meer kijken bij een ontslag dan u verwacht, zo is er de transitievergoeding belasting. Daarom is het handig om een jurist van het Juridisch Platform in te schakelen!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn