Silica gel: de vele toepassingen van dit wondermiddel

Silica gel: waarschijnlijk heeft u er nog nooit van gehoord, maar weet u wel wat het is en komt u het zelfs regelmatig tegen. Silica gel is een kunstmatige stof, bestaande uit kristallen die vocht absorberen. Het nut van deze toepassingen is evident, er zijn immers veel verschillende dingen die we graag droog willen houden om beschadigingen te voorkomen. Silica gel kunt u bijvoorbeeld tegenkomen wanneer u schoenen koopt: in veel dozen zit een zakje met korrels die vocht absorberen, om de schoenen zo droog en dus mooi mogelijk te houden. Ook kunt u ze tegenkomen in verpakkingen van medicijnen. Silica gel wordt dan in capsulevorm gebruikt om het vocht te absorberen, om te voorkomen dat deze bijvoorbeeld in de pillen terechtkomt. Deze zouden anders bijvoorbeeld aan elkaar kunnen gaan kleven, of een deel van hun werking kunnen verliezen. Dit zijn de toepassingen van de gel die u waarschijnlijk bent tegengekomen. Maar ook creatieve geesten kunnen gebruik maken van deze gel. Silica gel kan namelijk ook gebruikt geworden bij het drogen van bloemen. Het is dan aan te raden om de te drogen bloemen (of kruiden) onder een stolp te leggen, samen met een zakje kristallen. Dit zal dan het aanwezige vocht opnemen, waardoor de bloemen snel en mooi kunnen drogen. Silica gel kan ook gebruikt worden om elektronica te beschermen, alweer vanwege haar absorberende werking. Elektronica kan immers gaan roesten of op andere wijze beschadigen vanwege vocht. Vocht en schimmels kunnen voorkomen worden door de elektronica met een kleine hoeveelheid Silica gel te bewaren. Niet voor niets wordt deze gel vaak geleverd in de verpakking van nieuwe elektronica! Ook wordt het gebruikt om bijvoorbeeld piano’s droog genoeg te houden. Deze instrumenten zijn namelijk gevoelig voor vocht, en kunnen bij teveel vocht ontstemmen (overigens is te weinig vocht ook weer niet goed, in dat geval is het soms raadzaam juist een kom met water in de piano te zetten).

Silica gel: andere toepassingen

Naast de vele nuttige toepassingen die er te vinden zijn voor deze gel vanwege haar vocht absorberende eigenschappen, zijn er ook nog meer toepassingen te vinden. Deze zijn iets minder bekend, maar niet minder nuttig. Wist u bijvoorbeeld dat belangrijke kunstschatten met silica worden bewaard en behouden? Silica gel wordt namelijk ook gebruikt in onderstaande dingen.

  • Blaastesten: in het blaaspijpje zitten vaak deze kristallen verwerkt.
  • Airconditioning: in bijvoorbeeld de koeling systemen van auto’s wordt Silica gel gebruikt, ook vanwege de vocht absorberende werking ervan. Immers gaat er veel lucht rond in een luchtkoeler, en daarmee ook veel vocht. Om beschadigingen aan het systeem te voorkomen.
  • De productie van benzine dat veel octaan bevat.
  • Als katalysator bij de productie van kunstmatige rubber.
  • Musea, om bepaalde stukken te beschermen.

De musea liggen misschien niet direct voor de hand, maar zijn in feite erg logisch. Vanwege de absorberende werking van de gel kan deze worden ingezet om de luchtvochtigheid te reguleren en te bewaken. Silica gel wordt dan ook gebruikt in vitrines van bijvoorbeeld standbeelden of andere kostbare stukken die zo min mogelijk beschadigd mogen worden. Daarnaast wordt het spul gebruikt om benzine te produceren die veel octaannummers bevatten. Ook heeft het zijn nut bewezen in de productie van synthetische rubber, waarbij Silica gel dienst doet als katalysator van het chemische proces waarbij de rubber wordt gemaakt. Er zijn dan ook verschillende soorten gel. Zo is er een volledig vochtvrije variant, die vooral wordt gebruikt voor het beschermen van bepaalde metalen. Voor de meeste andere toepassingen is het nodig eerst naar het evenwichtsvochtgehalte en de luchtvochtigheid te kijken. In veel commerciële toepassingen zijn hier speciale grafieken of tabellen voor waarmee je dit kunt aflezen. In sommige gevallen kan het nodig zijn de gel te drogen. Immers kan droog aangeleverde gel toch vocht hebben opgenomen, tijdens het transport of tijdens het uitpakken ervan. Wilt u dit thuis doen? Doe dit dan alleen in een goed geventileerde oven met een goede thermostaat, de temperatuur moet niet boven de 120 graden uitkomen.

Veiligheid

Zoals met wel meer stoffen geldt ook voor Silica gel dat er zorgvuldig mee moet worden omgegaan. Vanwege het vermogen vocht op te nemen is het bijzonder nuttig, maar ook potentieel gevaarlijk. Wanneer de kristallen in aanraking met bijvoorbeeld water, kunnen ze uit elkaar knallen, met alle gevolgen van dien. Overigens is het effect een stuk minder sterk bij de huis-tuin-en-keuken Silica gel die u bijvoorbeeld tegenkomt in de schoenendoos, of in uw medicijnpotje. Daarnaast moet intensief contact met de huis en slijmvliezen voorkomen worden, juist vanwege de vocht absorberende eigenschappen van dit spul. Immers zal het ook het vocht uit uw huid trekken, en uw huid heeft vocht nodig om goed te functioneren. Om van het nare, schurende gevoel van een te droge huid nog maar niet te spreken. Extra oppassen is het ook bij uw slijmvliezen, die bijvoorbeeld in uw mond zitten. Deze produceren niet voor niets speeksel: dit helpt bij het verteren van het eten, en houdt beschadigingen en infecties tegen. Belangrijk dus dat deze niet uitgedroogd raken! Pas dus op met deze gel en intensief contact met uw huid en slijmvliezen. Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u graag uw eigen voorraad in huis halen? Bestellen kan tegenwoordig eenvoudig via internet. Daar vindt ook nog meer toepassingen, maar ook verschillende soorten, toepassingen en prijzen. Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag!

 

Linkpartner : Silica gel shop

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn