Profielwalsen

Metaalbewerking is iets dat noodzakelijk is om onze wereld, zoals we die nu kennen, vorm te geven. Ontelbaar veel voorwerpen zijn deels of volledig geconstrueerd uit bewerkt metaal. Metalen worden in de grond gevonden en gedolven om te bewerken. Vaak hebben ze dan de vorm van brokken of klonten. Het metaal kan verhit worden om het eenvoudiger vorm te geven, bijvoorbeeld door het in een mal te gieten of te drukken. Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om metaal dusdanig vorm te geven dat het toegepast kan worden. Zo kan een bewerkt stuk metaal terechtkomen in de automatiseringsindustrie, landbouw, binnenhuisarchitectuur, bouw, machine-industrie, voertuigconstructie of halfgeleiderindustrie. Ook de wetenschap heeft vaak baat bij op maat gemaakte onderdelen. Omdat metalen onderdelen zoiets alledaags zijn voor de moderne mens, gaan we er wellicht regelmatig aan voorbij, maar er zijn natuurlijk bedrijven die gespecialiseerd zijn in metaalbewerking. Een voorbeeld van een dergelijk bedrijf is Luma Hengelo. Hier kunt u terecht voor vrijwel alle soorten metaalbewerking. Zij kunnen op de volgende manieren metaal voor u bewerken:

  • fresen
  • draaien
  • ponsen
  • robotlassen
  • poedercoaten
  • profielwalsen

Dit klinkt menig lezer misschien als geheimtaal in de oren, maar bij Luma Hengelo weten ze precies waar ze het over hebben. Zo zullen de medewerkers van dit bedrijf u vertellen dat profielwalsen, bijvoorbeeld, een techniek is waarbij grote stukken metaal worden platgewalst tot plakkaten (in jargon veelal folies genoemd). Stelt u zich maar eens voor wat een deegroller doet met een homp deeg. Wat er met het deeg gebeurt in een dergelijke situatie, gebeurt met metaal tijdens het profielwalsen. Wanneer het nodig is om een patroon of profiel aan te brengen in het materiaal, zodat er een reliëfvorm ontstaat die nuttig kan zijn in constructie of mooi voor de sier, moet het gewenste profiel in negatief zijn aangebracht op een cilinder in de walsmachine. Bij het profielwalsen drukt deze cilinder dan met grote kracht de ruimtelijke vorm in het metaal. In welke situaties en voor welke doeleinden de techniek van profielwalsen het best gebruikt kan worden, is kennis die men bij Luma Hengelo graag met u wil delen. Zij adviseren u over de beste methodes om het door u gewenste resultaat te bereiken.

Profielwalsen door Luma Hengelo

Luma Hengelo werd opgericht in 1982 en bestaat dus inmiddels ruim 25 jaar. In deze periode hebben de gespecialiseerde werknemers van dit bedrijf kennisgemaakt met vele uiteenlopende industrieën, waarin behoefte bestaat aan metaalbewerking. Profielwalsen kan bijvoorbeeld gewenst zijn voor interieurontwerp of voor het construeren van onderdelen voor de machine-industrie. Of het eindproduct nu moet dienen als technisch onderdeel of als sierstuk: Luma Hengelo weet met grote precisie, jarenlange ervaring en grote vakkundigheid elk soort metaal te behandelen op de manier waarop de klant dat wenst. Zo zijn er voor profielwalsen twee verschillende benaderingen, die ieder weer eigen specifieke uitwerkingen hebben op het materiaal. De ene benadering is koud profielwalsen en de andere is heet profielwalsen. Bij koud profielwalsen krijgt het eindresultaat een unieke en vaak gewenste textuur, terwijl de benadering van heet profielwalsen relatief energiezuiniger is (men hoeft minder kracht uit te oefenen om het metaal te vervormen wanneer het heet is). Zo heeft elk soort profielwalsen zijn eigen voor- en nadelen, die per opdracht en situatie bekeken moeten worden. De medewerkers van Luma Hengelo adviseren u over de meest toepasselijke en meest gewenste benadering voor uw opdracht. Zij hebben bovendien kwalitatieve apparatuur in huis om het proces van het plat- of profielwalsen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Typisch voor een walsmachine is dat er twee zware cilinders in zitten, waar de metaalplaat tussendoor wordt gevoerd. Om deze cilinders stabiel te houden en de grote krachten op te vangen die het walsen van een metaalplaat met zich meebrengt, zijn er aan de walsmachine weer twee nog veel grotere en zwaardere cilinders bevestigd. Profielwalsen is dus intensief werk, dat stevig leunt op technisch en natuurkundige kennis. Profielwalsen (en metaalbewerking in het algemeen) is dus echt het soort werk dat door een vakman of –vrouw gedaan moet worden.

Uitstekende service

Luma Hengelo is verantwoordelijk voor de productie van metaalelementen die over de hele wereld worden verkocht en gebruikt. Hun kwaliteitswerk is dus letterlijk grensoverschrijdend. Omdat profielwalsen een methode is die veel wordt toegepast en die onderdelen oplevert die in vele verschillende sectoren en bedrijfstakken worden gebruikt, is het niet vreemd dat Luma Hengelo ook in het buitenland zoveel succes heeft. Zij hebben de capaciteit, de ervaring en het gereedschap in huis om uitstekend werk in profielwalsen af te leveren. Dit gereedschap is dusdanig geraffineerd, dat het op innovatieve wijze restafval elimineert. De Trumpf Trupunch 3000 is hiervan een voorbeeld. Niet alleen zijn deze experts dus bijzonder goed in hun werk, maar zij doen ook aan vriendelijk en begripvolle communicatie met de klant. Er wordt echt naar uw wensen geluisterd. De medewerkers van Luma Hengelo doen hun uiterste best om hun kwaliteiten in te zetten voor uw project. Dit houdt in dat de verschillende mogelijkheden om uw wensen uit te voeren uitgebreid met u worden besproken: welk materiaal u precies nodig hebt voor het onderdeel dat u bestelt, welke vorm het moet krijgen, welke functie het gaat vervullen, wat het mag gaan kosten, enzovoort. Zo weet u precies waar u aan toe bent en kunnen de medewerkers van Luma Hengelo precies aan uw wensen voldoen. Om te informeren naar mogelijkheden, offertes en advies, of om een afspraak te maken, kunt u vrijblijvend contact telefonisch of per e-mail contact opnemen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn