Maak je klaar om jouw klein vaarbewijs 1 te behalen

Het vaarbewijs is verplicht voor een waterscooter, jetski, of motorboot die vol gas harder kan dan 20 kilometer per uur door het water. Een opblaasbare boot met meer dan 5 pk kan al gauw harder dan 20 km per uur, dat is niet zomaar een snelheid. Het vaarbewijs is ook verplicht voor pleziervaartuigen met een lengte van 15 meter tot 25 meter. Het vaarbewijs is het enige rechtmatige officiƫle vaardocument dat door de autoriteiten in Nederland en in het buitenland erkend wordt. Maar wat is het verschil tussen een klein vaarbewijs 1 en klein vaarbewijs 2? Dat zal nu worden toegelicht.

Het verschil tussen het klein vaarbewijs 1 en klein vaarbewijs 2

Het verschil tussen de vaarbewijzen, de kenmerken van het klein vaarbewijs 1 zijn de volgende. Met vaarbewijs 1 mag je op rivieren, kanalen en kleine meren varen. De minimum leeftijd om in het bezit te komen van het vaarbewijs is 18 jaar. Je hoeft niet in Nederland te wonen, voor het halen van vaarbewijs 1 hoef je alleen de Nederlandse taal te beheersen. Kenmerken vaarbewijs 2 zijn vervolgens de volgende:Klein vaarbewijs 1 heeft dezelfde kenmerken als vaarbewijs 2, maar met vaarbewijs 2 mag u ook op de grote wateren varen, zoals op de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Eems en Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer. Een uitzondering is de Gouwzee, onderdeel van het Markermeer. Daar mag je wel met het klein vaarbewijs 1 varen. Wil je varen in Nederland, ga dan eerst een boot huren. Ook als je niet in het bezit bent van een eigen boot, valt er namelijk voldoende te ontdekken op watersportgebied. Langzame fluisterboten, maar ook jachten van bijna vijftien meter lang. Hoewel het niet altijd verplicht is, is het aan te raden om dus eerst het vaarbewijs te behalen, het klein vaarbewijs 1 is dan ook een makkelijke stap, klein vaarbewijs 1 is doorgaans ook sneller te behalen dan vaarbewijs 2 omdat je voor klein vaarbewijs 1 niks anders hoeft te hebben en voor vaarbewijs 2 wel klein vaarbewijs 1.

Klein vaarbewijs 1 gehaald? Wat zijn de allerleukste meren en plassen om op te varen?

Voor mooie strandjes hoef je niet altijd naar het buitenland. Nederland staat bol van de meren voor een lekker dagje uit. De volgende gebieden kunnen worden genoemd:

  • It Nije Hemelriek, Drenthe
  • Strandbad van de Maarsseveense plassen
  • Het Lageveld in Overrijssel: Wierden
We lichten nu een plek uit, volgende week komen nummer twee en drie aan bod. Midden in Drenthe ligt de zwemvijver it Nije Hemelriek. Het water is er tropisch gekleurd en de vele bomen rondom de waterplas en strand zorgen ervoor dat je in een idyllische omgeving terecht komt. Zelf eten en drinken meenemen is een optie maar niet verplicht. Er is namelijk een restaurant waar je iets kunt halen. Je kunt deze plek zeker eens gaan bezoeken als je het vaarbewijs hebt weten te bemachtigen. En mochten er nog onduidelijkheden zijn omtrent alles wat met varen te maken heeft, deze kunnen altijd worden opgehelderd, eenvoudig door het stellen van de juiste vraag. We zien jouw eventuele vraag graag tegemoet! 
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn