Incassobureau aan de deur, wat nu?

U krijgt ineens een brief door de brievenbus en dit blijkt ook nog eens van een incassobureau te zijn, maar wat is een incassobureau nou eigenlijk en hoe nu verder? Een incassobureau is een bureau dat schulden int in opdracht van de schuldeiser. Als u deze niet betaalt, kunnen zij een deurwaarder inschakelen die wettelijk meer mag. Een voorbeeld van een incassobureau is credifin. Als u met een incassobureau of deurwaarder te maken krijgt, komen er extra kosten boven op de oorspronkelijke rekening heen. Zijn de incassokosten te hoog of onterecht? Protesteer dan tegen de (onterechte) incasso. Stuur dan zo snel mogelijk een brief naar het desbetreffende incassobureau.

Diensten van een incassobureau

Een incassobureau heeft geen enkele wettelijke status: iedereen zou dus een incassobureau kunnen beginnen, zelfs het hebben van een strafblad is geen beletsel voor het openen van een incassobureau. Grotere incassobureaus werken vaak nauw met deurwaarders en advocaten samen, of hebben deze zelfs in dienst. Er zijn incassodiensten die een pre-incasso aanbieden, dit is het uit handen geven van een vordering in een vroeg stadium, waarbij de druk op de klant, oftewel de schuldenaar telkens op een hele subtiele wijze wordt verhoogd en er telkens hogere administratiekosten worden berekend. Ook heb je een ander soort incassobureau dat juist een mogelijkheid biedt tot uitbesteding van de gehele debiteurenadministratie. Voor een bedrijf of instantie is het inschakelen van een incassobureau niet altijd een uitkomst, maar voor een eenmanszaak is het vaak moeilijker om zelf achter klanten te gaan die hun facturen niet betalen. Te lang uitstaande vorderingen kunnen het bestaan van een onderneming serieus bedreigen en zelfs faillissementen veroorzaken. Tegen een vergoeding van 15% (of meer) van het uitstaande bedrag, schrijft het incassobureau klanten met een schuld aan. 

Eigen ervaring met incassobureau

Een paar jaar geleden is mijn vader zijn bedrijf failliet gegaan en konden we niet veel rekeningen meer betalen en hierdoor ontvingen we meerdere brieven van het incassobureau. Het incassobureau dat mijn vader benaderde was credifin-nederland.nl. Het doel van dit incassobureau is dat de klantrelatie zo goed mogelijk blijft en dit was zeker te merken, ze hebben mijn vader erg vriendelijk benadert. Ze hebben mijn vader goed geholpen ook toen het erg lastig was, ze hebben dit destijds opgelost door middel van een betaalafspraak of betalingsregeling en niet meteen met een zwaar geschut. De eiser had ook inzage in het gehele traject en de documenten, Wat mijn vader ergens wel erg fijn vond.

Dus, heeft u recentelijk een brief ontvangen van een incassobureau? Onderneem dan de volgende stappen:

  • Controleer de brief van het incassobureau goed, is het bijvoorbeeld gericht aan de juiste persoon en gaat het om het juiste bedrag?
  • Zo niet, neem dan zo snel mogelijk contact op met het desbetreffende incassobureau om hier meer duidelijkheid over te krijgen en hen op de hoogte te brengen van de eventuele incorrecte incasso
  • Zo wel, dan dien je deze betaling zo snel mogelijk te voldoen om verdere stappen van het incassobureau te voorkomen

Als u deze stappen volgt, dan moet alles goedkomen en heeft u er verder geen lasten van, want dat zou natuurlijk erg vervelend zijn voor beide partijen!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn