Expert inschakelen voor lichtmasten plaatsen

Omdat de winter er weer aan komt besloten we bij de plaatselijke schaatsvereniging de lichtmasten op de buitenbaan eens te controleren. De masten zijn al oud en we vermoedden dat ze aan vervanging toe waren. Dat bleek inderdaad het geval te zijn. Omdat we dat niet zelf kunnen hebben we een expert gezocht op het gebied van lichtmasten plaatsen. Daarvoor kwamen we uit bij OVI in Enschede. Zij hebben ruime ervaring met lichtmasten plaatsen bij sportverenigingen en parkeerterreinen. Via  ovi-enschede.nl hebben we wat informatie opgezocht, en daarna hebben we een offerte aangevraagd. Uiteraard hebben we intern overlegd wat het lichtmasten plaatsen wat ons betreft kon kosten. De schaatsvereniging heeft enkele honderden leden en die betalen contributie, maar de kas is niet zo vol dat we steeds grote uitgaven kunnen doen. Uiteindelijk gaf de noodzaak van nieuwe lichtmasten plaatsen wel de doorslag. Het schaatsseizoen is natuurlijk voornamelijk in de winter, als het vroeg donker wordt. Lichtmasten zijn dus essentieel om ’s avonds te kunnen schaatsen. In het donker sporten op het ijs is gevaarlijk, dus dat kunnen we niet toestaan. We zijn dus in zee gegaan met OVI uit Enschede en hebben hen gevraagd lichtmasten te plaatsen langs onze ijsbaan.

Opties bij lichtmasten plaatsen

Wij zijn geen experts op het gebied van verlichting langs de baan, maar we hoorden van OVI dat er wel degelijk verschil is tussen lichtmasten. Daarover hebben we ons laten informeren, en daarna zijn de mensen van OVI aan de slag gegaan. In totaal hebben we acht lichtmasten laten plaatsen, waar we deze winter veel plezier van gaan hebben. Er zitten ledlampen in de lichtmasten die zijn geplaatst, waardoor het minder stroom (en geld) kost om de baan te verlichten. Als het goed is kunnen de masten jaren mee, dus voorlopig zijn we voorzien van goede verlichting. Onze leden kunnen de komende jaren naar hartenlust schaatsen bij onze schaatsvereniging. De naastgelegen voetbalvereniging heeft zich nu ook gemeld voor nieuwe lichtmasten. Bovendien gaat OVI voor ons ook het onderhoud doen, wat ons een boel gedoe scheelt. De voetbalvereniging hiernaast wil ook lichtmasten plaatsen. Wij hebben hen de website van OVI aangeraden voor een eerste indruk. De voorzitter liet ons weten dat hij enthousiast was over hun aanbod en waarschijnlijk ook zaken met hen wil doen. Dat is mooi voor onze regio, waar sport voorop staat. Ook benieuwd naar de mogelijkheden voor lichtmasten plaatsen? Kijk dan op http://www.ovi-enschede.nl/lichtmasten-plaatsen/. OVI biedt diverse soorten lichtmasten aan, bijvoorbeeld voor:

  • Voetbalvelden
  • Hockeyvelden
  • Parkeerterreinen
  • Tennisbanen

Duurzaam verlichten

Onze leden vinden het belangrijk op een goede manier om te gaan met het milieu. Schaatsen kun je immers alleen op een buitenbaan als het flink vriest, en met de huidige klimaatverandering lijkt het erop dat dat steeds minder voor zal komen. Daarom wilden we zo duurzaam mogelijke lichtmasten plaatsen langs onze ijsbaan. Dat is gelukt met behulp van ledverlichting, en de expertise van OVI uit Enschede. Daarnaast hebben we contact opgenomen met de plaatselijke vogelvereniging om advies in te winnen over het tegengaan van lichtvervuiling. We weten nu precies wanneer we de lichten niet aan moeten doen. Het komt erop neer dat we zo min mogelijk gebruik moeten maken van de lichtmasten als het licht niet nodig is. Uiteraard verlichten we onze ijsbaan als er leden komen schaatsen, maar we laten niet alle lichten branden als er niemand aanwezig is. Alleen de noodzakelijke verlichting voor veiligheid op het ijs blijft aan. Zo kunnen we duurzaam verlichten en hopelijk nog jaren met plezier schaatsen. 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn