Erfbelasting: hoe kan je geld besparen?

Je werkt je hele leven om een mooi bedrag bij elkaar te sparen. Dat bedrag wil je vervolgens nalaten aan je partner, kinderen en kleinkinderen, maar helaas gaat dat niet altijd zonder slag of stoot. De Nederlandse staat rekent voor een erfenis tussen de 10 en 40% belasting, afhankelijk van de relatie tussen overledene en ontvanger. Hoe werkt dat precies en hoe kun je geld besparen?

  • De waarde van de erfenis
  • Marktwaarde en taxatie
  • Vrijstellingen

Om te berekenen hoeveel erfbelasting je betaalt, moet je eerst weten wat de waarde is van de erfenis. Het Nederlandse stelsel hanteert in 2018 twee systemen: een erfenis tot 123.248 euro en een erfenis boven dat bedrag. Afhankelijk van de waarde wordt de erfbelasting bepaalt. Woon je samen, of doneer je het geld aan een pleegkind, dan betaal je 10% over de totale waarde. Voor verdere afstammelingen geldt een percentage van 18% en voor verdere familie, zoals een broer, zus of je ouders, geldt een tarief van 30%. Bij een erfenis boven de 123.248 euro, bijvoorbeeld na het erven van een huis, veranderen deze bedragen respectievelijk naar 20%, 36% en 40%. In het ergste geval betaal je over een woning van 200.000 dus 80.000 euro erfbelasting! Dat is natuurlijk opvallend, zeker omdat je over dit geld al eerder belasting hebt betaalt. De waarde van erfenis wordt bepaalt door de bank, of door een ervaren taxateur. Gaat het om geldbedragen, dan is de rekensom relatief eenvoudig, maar bij een woning of pand moet eerst zorgvuldig worden gekeken naar eventuele gebreken. Wil je meer informatie over de erfbelasting, of heb je hulp nodig bij het verdelen van de erfenis? Ga dan eens naar De Bie & Oort Financiële Raadgevers. Op hun site, debieenoort.nl, kom je meer te weten over hun dienstverlening en kun je meteen contact opnemen. Ben je op zoek naar hulp op het gebied van successieplanning, dan ben je hier aan het juiste adres!  

Erfbelasting: vrijstellingen en giften

Er zijn een aantal uitzonderingen op de bovenstaande regels van erfbelasting. In het bijzonder: partners, kinderen en kleinkinderen zijn tot een bepaald bedrag vrijgesteld. Voor de partner is dat bedrag aanzienlijk: maar liefst 643.194 euro. Voor kinderen en kleinkinderen blijft een bedrag tot 20.371 euro onbelast. Een broer of zus kan 2.147 euro belastingvrij ontvangen. Geef je een erfenis, denk dan goed na over de erfbelasting. Door de bedragen op een bepaalde manier te verdelen, kun je veel geld besparen. Denk ook na over schenkingen. Ieder jaar mag een Nederlandse tot 2.147 euro belastingvrij ontvangen. Je kunt de erfenis dus ook opdelen over meerdere jaren, om zo te voorkomen dat je aan het eind van de rit belasting betaalt. Op die manier is het mogelijk om het geld zo te verdelen dat de erfbelasting tot een minimum wordt beperkt. Benieuwd naar de mogelijkheden, of wil je een plan opstellen? Ga dan direct naar bovenstaande site en kom langs voor een kennismakingsgesprek. Dit bedrijf specialiseert zich in financiële planning en is betrokken bij iedere zaak. Zo weet je zeker dat er op een respectvolle manier met je oude dag wordt omgegaan.  

Rendement uit vermogen

Bezit je verschillende panden, of heb je meerdere rekeningen? Met een zorgvuldige financiële planning haal je het meeste uit je geld. Je zorgt dat je erfenis terecht komt bij de mensen die daar recht op hebben en betaalt zo min mogelijk erfbelasting. Voor meer informatie ga je meteen naar de bovenstaande link en bekijk je de site. Onder de kop ‘successieplanning’ kom je meer te weten over de diensten van het bedrijf en hoe jij veel geld kunt besparen. Neem dus snel een kijkje!  

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn