De kunst van het drukwerk

Wist je dat er al een ruime duizend jaar tekst gedrukt wordt? De kunst van het drukwerk heeft een hele verandering ondergaan in de loop van de tijd. In de vroege middeleeuwen en daarvoor werden er al boekwerken gekopieerd en verspreid. Ik denk dan altijd vooral aan monniken in kloosters die teksten aan het overschrijven zijn, maar vergeet ook de geleerden uit de klassieke tijd niet. De typische oplage van zo’n handgeschreven tekst was dan vaak ook maar enkele honderden of slechts tientallen exemplaren. Om deze reden hebben veel geschriften de tand des tijds ook niet doorstaan. In de elfde eeuw duikt er voor het eerst een drukwerk op in China. De Chinees Pi Chang zou Chinese karakters zijn gaan drukken. Het drukken van afbeeldingen gaat al verder terug maar hierover is minder bekend. Wel zijn er vondsten gedaan uit het oude Mesopotamië  die de kunst van het drukken door middel van cilinders bewijzen. Vanaf ongeveer het jaar 1000 wordt er in Europa gewerkt met de zogeheten blokdruk. In dit proces wordt de tekst uitgesneden in een houtblok om deze vervolgens te persen op papier. Dit is een zeer arbeidsintensief proces, omdat elke bladzijde op een apart houtblok moet worden uitgesneden. Het drukwerk ontwikkelde zich sneller toen men het idee kreeg losse loden letters samen te voegen en op deze manier een pagina of afbeelding samen te stellen. Zo kon met sneller pagina’s samenstellen en materialen hergebruiken. Tot aan de industriële revolutie bleef het proces in feite onveranderd. Drukwerk is dus bijna een millennium lang een ambacht geweest die ontzettend veel vakbekwaamheid vereiste: kunst dus. Vandaag de dag wordt praktisch al het drukwerk gedaan door middel van desktop publishing. Dit proces gebruikt de computer om tot een print te komen.

Drukwerk in de moderne wereld

Zelf een drukwerk maken is tegenwoordig niet moeilijk meer. Mijn schoonouders printen bijvoorbeeld elke week hun boodschappenlijstje uit. Mijn zus drukt haar eigen T-shirtjes en ik print zelf ook zeer regelmatig teksten en notenschrift. De computer en printer hebben het drukken gemakkelijk gemaakt. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de kunst er een beetje af is. Toch zitten er nog steeds grote verschillen in kwaliteit en prijs, afhankelijk van welke drukkerij zich over het drukwerk ontfermt. Wist je bijvoorbeeld dat flyers printen al snel voordeliger is bij een professionele drukker dan thuis? PrintSelect uit Duiven is zo’n professionele drukker. Met een productieproces dat van begin tot eind in hun handen ligt, kun je daar terecht voor alle standaardopdrachten én v oor al je maatwerk. De website waar je ten alle tijden terecht kunt voor een overzicht, adres, telefoonnummer of een rechtstreekse bestelling is www.printselect.nl. Op de website vind je een volledig overzicht van alle diensten die zij aanbieden, zoals het bedrukken van:

 • Placemats
 • Briefpapier
 • Flyers
 • Folders
 • Visitekaartje
 • Poster
 • Brochure

Natuurlijk blijft het daar niet bij. Ook voor maatwerk kun je terecht bij PrintSelect. Uitgangspunt van hun beleid is: alles onder één dak. Dat betekent dat het hele productieproces in handen van PrintSelect is. Het betekent ook dat je er echt van op aan kunt dat het werk tijdig geleverd wordt. Niet onbelangrijk als je met deadlines werkt!

Vacatures bij PrintSelect

Tot slot wil ik iedereen er nog even op attenderen dat er momenteel enkele vacatures openstaan bij PrintSelect. Zoals:

 • Snijder(M/V)
 •  Brocheerder(M/V)
 •  Vouwer(M/V)
 •  Drukker (M/V)
 •  Orderbegeleider (M/V)

Lijkt het jou wat om aan de slag te gaan bij een professionele drukker en houd je van aanpakken? Neem dan snel eens een kijkje op de website van PrintSelect en wie weet ben jij straks hun nieuwe collega!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn