De comeback van bankeliet.

De uitdaging van ETI is om van zoveel mogelijk mensen de spanningsproblemen op te lossen. Al meer dan 60 jaar is ETI.nl een begrip op het gebied van betrouwbare transformatoren. Standaard transformatoren maar ook klant specifieke transformatoren. Deze producten kunnen geheel volgens je eigen specificatie worden gemaakt. Op basis van de situatie die de klant schetst gaan de ontwerpers voor de klant aan de slag. In een enorm korte tijd kunnen de producten geleverd worden dat voldoet aan jouw specificaties, zodat je verzekerd bent van een onbelemmerde voortgang in de productie. 

Wat is bakeliet en hoe is bakeliet ontstaan?

Bakeliet is de geregistreerde naam voor fenolhars. Bakeliet wordt beschouwd als de allereerste volledige synthetische kunststof. Het werd vooral rond het midden van de twintigste eeuw veel toegepast. 

Bakeliet dankt zijn naam aan Leo Baekeland, hij was een Amerikaanse scheikundige van Belgische origine. Aan het begin van de twintigste eeuw experimenteerde hij met mengsels van fenol en formaldehyde. Het resultaat was uiteindelijk de kunststof bakeliet. Het merk bakeliet werd voor het eerst gedeponeerd in Duitsland op 22 mei 1909. Op 7 december 1909 werd een octrooi verleend op bakeliet. Fenolhars werd voor het eerst commercieel geproduceerd onder het merk Bakelite door de Duitse firma Bakelite GmbH, later werd dit Bakelite AG, mede opgericht door Leo Baekeland in Erkner, bij Berlijn. 

Bakeliet is een thermoharder, een thermoharder is een kunststof die bij verhoging van temperatuur eerder uiteenvalt dan zacht wordt. Dit kan dus niet worden gebogen of anderszins worden vervormd. Bakeliet is een kunstharsproduct en laat zich tijdens het productieproces onder hoge druk in allerlei vormen persen. Het zo gevormde bakelieten voorwerp beschikt over een grote mechanische stevigheid en hoog elektrisch isolatievermogen. Vanwege deze laatste eigenschap werd bakeliet aanvankelijk veel toegepast in de elektrotechniek. Met de komst van nieuwere kunststoffen verloor bakeliet zijn betekenis. 

Aan sommige soorten bakeliet zijn asbestvezels toegevoegd, bijvoorbeeld voor stortbakken van toiletten, toiletbrillen, schakelmateriaal en vensterbanken. 

De comeback van bakeliet en waar het voor gebruikt wordt.

De comeback van bankeliet.Ondanks het feit dat de aanloopkosten voor de productie van bakeliet vrij hoog zijn, heeft het product de laatste jaren toch weer de wind in de zeilen. Enerzijds is dat toe te schrijven aan de hang naar retrodesign. Anderzijds weten designers het materiaal te waarderen in hun ontwerpen. Al is het wel vooral een nicheproduct geworden, bakeliet vindt zijn comeback in toepassingen van hoogwaardige producten. 

Zo ontwierp Philippe Starck eind jaren 90 de ‘LaLaLa’ en de ‘Moa Moa’ radio’s van bakeliet voor de firma’s Telefunken en Thomson Mulitimedia. En afgelopen jaar nog, ontwierp Roderick Vos de ‘Dutch Cookie Jar’. Ontworpen voor de Eurotop drie jaar geleden, in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De koektrommel van bakeliet was een speciaal presentje namens de regering.

Bakeliet kent talloze toepassingen, enkele voorbeelden hiervan zijn onder andere:

  • Als tussenkaag in geleiders als elektrische isolatie, bijvoorbeeld bij de stroomgeleidingen boven de treinsporen
  • Voor hittebestendige handvatten, bijvoorbeeld bij pannen
  • Als doppen en deksels van vele verschillende levensmiddelen- en chemicaliĆ«n containers en medicijnflessen. 
  • Voor handvatten van gebruiksvoorwerpen, zoals scheermessen en scheerdozen 
  • Voor behuizingen van elektrische apparaten, zoals telefoons, radio’s en haardrogers
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn