Dashcam

Een dashcam is een kleine camera die je kunt bevestigen boven het dashboard om de voorruit te filmen. U zou het kunnen vergelijken met een draagbare camera, alleen wordt hij gedragen door de auto. De dashcam is er in allerlei soorten en maten. Hierbij moet u denken aan verschillende lenzen, maar ook verschillende batterijduren. De variatie is eindeloos, eigenlijk te vergelijken met de variatie die er is in gewone camera’s. De meeste filmen alleen de voorruit, maar er zijn ook dashcams die de achterruit erbij kunnen filmen. Dit biedt natuurlijk extra mogelijkheden. Ook zijn er dashcams met GPS functies. Hierdoor heeft u nog meer mogelijkheden. Zo kunt u:

  • de snelheid meten waarmee u gereden heeft
  • scherpere beelden krijgen, omdat de GPS camera’s vaak betere camera’s zijn
  • de beelden terugkijken via de computer, wat weer mogelijkheden biedt in het gebruik

Dashcams worden vooral gemaakt in China en in Zuid-Korea. Een van de populaire merken voor dashcams is de Dashcam Blackview. Deze is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. U moet er op letten bij het kopen van een dashcam dat er vaak geen geheugenkaart bij zit. U moet er dus apart een SD kaart bij kopen. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn maar zonder een SD kaart is de camera nog niet te gebruiken en zal hij nog geen beelden opslaan. De camera’s zien meestal niet alleen overdag, maar ook nog in het donker. Zo wordt het een multifunctioneel apparaat, dat dag en nacht te gebruiken is en in alle seizoenen. Daarnaast bevatten veel camera’s een wide angle lens: dit houdt in dat ze niet alleen recht vooruit filmen, zoals bijvoorbeeld de camera van je telefoon, maar dat ze net zo kunnen zien als jij. Zo is het zicht groter en kan meer beeld opgevangen worden.

De dashcam in het nieuws

De dashcam is de afgelopen tijd vaak in het nieuws geweest. Dit komt doordat het nogal een controversieel product is in sommige landen. In andere landen is het zelfs weer verplicht er een te hebben: zoals Rusland. In Rusland moet iedereen die een auto bezit ook een dashcam hebben van de verzekeringsmaatschappijen. Dit komt door de grote corruptie daar in het verkeer. De camera’s helpen bij het oplossen van de meeste problemen doordat er een derde objectieve waarnemer in het spel komt. Het helpt de corruptie op te lossen doordat er echte beelden zijn van wat er gebeurd is en er geen omkopingen en fraude meer kunnen plaatsvinden. Binnen Rusland worden nu voldoende duidelijk gefilmde beelden toegelaten tot gerechtelijke procedures en veel mensen zijn hier tevreden over: zo wordt het oplossen van veel zaken namelijk een stuk makkelijker. Ook kwam de dashcam in Rusland in het nieuws doordat de camera’s in Rusland een belangrijke meteoriet aanslag hebben kunnen filmen. Waren de camera’s niet verplicht door de verzekeringsmaatschappijen dan waren er misschien wel helemaal geen beelden geweest van deze gebeurtenis. In Engeland worden de camera’s steeds vaker geïnstalleerd bij huurauto’s. Het kwam daar vaak voor dat er schade werd gemaakt bij de huurauto’s waarvan beweerd werd dat de huurder er niets mee te maken had. Met de dashcam geïnstalleerd kunnen dit soort akkefietjes meteen opgelost worden en scheelt het iedereen veel tijd. In Nederland en België wordt het gebruik van de dashcam ook steeds gangbaarder. Veel meer mensen vinden het ding niet alleen handig maar ook nog eens leuk om te gebruiken.

Toepassingen

De dashcam heeft veel verschillende toepassingen. Zo is het natuurlijk te gebruiken wanneer men in een ongeluk terecht komt. Hierbij is het de onafhankelijke waarnemer die beelden vastlegt die onbetwistbaar zijn, mits deze duidelijk zijn opgenomen natuurlijk. Daarnaast wordt het door steeds meer verzekeringsbedrijven in Nederland geaccepteerd als bewijs in een ongeluk. Naast het feit dat het een handig apparaat is dat kan helpen in ingewikkelde situaties, is het ook nog eens een apparaat dat ontzettend leuk is om te gebruiken. Stelt u zich eens voor dat u op vakantie bent en door een fantastisch gebergte rijdt. U zult vast niet snel de camera erbij pakken want dat is niet zo handig tijden het rijden. Maar een camera die al bevestigd is boven het dashboard om de voorruit te filmen is misschien wel leuk om te gebruiken. Op deze manier kunt u later ook nog een keer van het mooie uitzicht genieten, en het eventueel aan andere mensen laten zien. En wat dacht u van een dashcam met GPS: deze kan u met beeldmateriaal terugleiden naar de mooie plekjes die u anders misschien niet meer terug had gevonden. Door de wide angle lens zou u ook nog eens misschien meer beeld kunnen opvangen dan u met u eigen ogen zou kunnen zien. Ook kan een dashcam veiligheid bieden als uw auto ergens alleen geparkeerd staat. De camera kan de hele nacht aan blijven staan en op deze manier worden eventuele autodieven gefilmd. Ook kan het dieven afschrikken als ze weten dat ze eventueel op film komen. Daarnaast kan het ook nog veiligheid bieden als de auto naast uw huis staat. De auto filmt dan als het ware ook nog een beetje uw huis en heeft zo een dubbele bewakende functie. U kunt een dashcam kopen bij 123carcam.nl. Deze website heeft een heel uitgebreid assortiment aan camera’s met allerlei verschillende functies. Op deze manier is er voor iedereen wat wils. Ze hebben onder andere de camera’s met de wide angle lenzen, de night vision camera’s, en nog veel meer, zoals GPS camera’s!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn