Courtage

Ga je via een makelaar je huis kopen of verkopen, dan zul je hier natuurlijk geld aan kwijt zijn, het grootste gedeelte bestaat uit de courtage. Het is natuurlijk niet vreemd dat makelaarskantoren kosten in rekening brengen, zij maken immers zelf ook kosten. Denk alleen al aan de personeelskosten van de makelaars. Het is niet zo vreemd dat zij dit aan hun klanten in rekening brengen en dit is dus zeker iets om rekening mee te houden op het moment dat jij een dergelijk kantoor in wilt schakelen voor het aankopen of juist van de hand doen van een woning. Hoe hoog is de courtage? Dat is afhankelijk van het makelaarskantoor waar jij voor kiest. Sommigen rekenen een vast bedrag, anderen vragen een bepaald percentage van de koopsom of verkoopsom. Aan beide zitten voor- en nadelen. Bij een vast bedrag weet jij van tevoren precies waar je aan toe bent en dat is natuurlijk wel zo prettig. Betaal je echter een percentage van de verkoopsom, dan kun je er op rekenen dat jouw makelaar zijn of haar best zal doen om tegen een zo hoog mogelijk bedrag te verkopen. Zo kan een procentueel courtage dus zeker als stimulans dienen!

Verschil in courtage

Er bestaat niet alleen verschil in een vast courtage en een percentage van de koopsom van de woning, er bestaan ook verschillen tussen de diverse kantoren. Zo zullen sommigen bijvoorbeeld 1,5% rekenen, terwijl anderen 2% of misschien zelfs nog meer rekenen! Nu denk je waarschijnlijk: zoveel scheelt dat toch niet, het gaat maar om een heel klein verschil in percentage. Maar reken het maar eens door. Gaan we uit van een woningprijs van 250.000 euro, dan betaal je met 1,5% courtage 3750 euro, terwijl dit met 2% om 5000 euro gaat. Met andere woorden, je hebt dan al een verschil van 1250 euro te pakken! Als je bedenkt dat deze kosten niet aftrekbaar zijn, dan maakt dit het nog interessanter om hier goed op te letten, het kan echt een flink verschil maken in je portemonnee! Het is daarom ook verstandig om niet zomaar met het eerste het beste makelaarskantoor in zee te gaan dat je tegenkomt, maar de verschillende kantoren goed met elkaar te vergelijken. Dit kan je uiteindelijk veel geld besparen! Het maken van een goede vergelijking vooraf wat betreft de courtage die makelaars rekenen is dus echt aan te bevelen!

Gemakkelijk en snel

Nu is het natuurlijk wel zo dat het jou veel tijd kost als jij zelf een dergelijke vergelijking wilt maken. Je moet dan immers van de verschillende makelaars bij jou in de buurt opvragen hoeveel courtage zij rekenen en dan moet je nog aan het vergelijken gaan. Gelukkig hoeft het niet per definitie zo te gaan, je kunt namelijk ook gemakkelijk en snel een dergelijke vergelijking laten maken. Je gaat hiervoor gewoon naar makelaarkosten, de website van Makelaar Kosten. Daar kun je een vergelijking aanvragen voor de kosten die kantoren rekenen voor:

  • woningen aankopen
  • woningen verkopen
  • woningen verhuren

Zo zie je snel hoeveel courtage er in rekening wordt gebracht en dat maakt het maken van een besluit een heel stuk gemakkelijker. Natuurlijk is dit niet het enige wat van belang is bij de keus van een makelaar, je wilt ook zeker zijn van de kwaliteit en klantvriendelijkheid, maar het financiƫle plaatje speelt natuurlijk zeker wel een rol! Zorg er dan ook voor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan en dat je van tevoren op de hoogte bent van de courtage die er gerekend wordt door een vergelijking aan te vragen op makelaarkosten.nl!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn